2 сентября 2020 г. 593

Женщины должны создавать собстенные истории успеха

— Тетяно, однією із найбільш популярних тем у світі за останні декілька років є гендерна рівність з акцентом на жіноче лідерство. Як ви вважаєте, в чому унікальність жіночого лідерства?

Питання про гендерну рівність виникло більше 100 років тому та не на порожньому місці. Все почалося з руху суфражисток. Жінки наприкінці ХІХ століття не могли приймати ніяких рішень без чоловіка, тому вони почали боротьбу за можливість піклуватися про дітей, розпоряджатися капіталом, активами. Далі жінки почали говорити про виборчі та інші права.

Але все ж в глобальному масштабі не можна стверджувати, що жінки та чоловіки повністю зрівняні в своїх правах. Тому жіноче лідерство — це явище, що виникло скоріше всупереч традиціям, звичаям, сімейним устоям. Жінки не беруть на себе більше, ніж це може здаватися чоловікам, а намагаються повноцінно реалізувати себе нарівні із ними. Наразі жінки досягають успіху в тих професіях та спеціальностях, які раніше вважалися суто чоловічими.

Однак існуючий патріархальний підхід, який все ще зберігається в родинах, психологічно тисне та заганяє жінок в певні рамки. Коли мова йде про жіноче лідерство, ми говоримо про руйнування «скляних стель», про подолання тих умовних, прозорих перешкод, що закривають, як плівкою, та не дають вільно дихати.

— На Вашу думку, чому важливо розвивати жіноче лідерство в професії?

Відповідь на те, чому це важливо, знаходиться в тому числі у площині економіки. Будемо відверті — коли ми говоримо про рівність чоловіків та жінок, окрім гуманістичних цінностей ми переслідуємо досить прагматичні цілі. Сьогодні жінки-домогосподарки не приймають участі в створенні ВВП, а жінки, що працюють, — так.

Якщо ми говоримо про юридичну професію, можу з упевненістю сказати, що талановитих юристок я зустрічаю частіше, ніж талановитих юристів. Під талантом в даному випадку я маю на увазі талант, помножений на дисципліну, працездатність та самовіддачу. Я щиро впевнена, що жінки в цій професії можуть в рази більше, ніж демонструють сьогодні. Практика показує, що їх зупиняє те, про що я казала раніше — притаманні нашому суспільству традиції та стереотипи. Жінці дійти до певної точки кар’єри, де можна повноцінно реалізувати себе та свої можливості, дуже важко, тому що треба постійно розбивати «скляні стелі».

Перефразуючи питання, хочу підкреслити важливість підтримки жінками одна одної в професії. Як керуючий партнер-жінка (яких на ринку юридичних компаній не так багато), я бачу сумну тенденцію, коли талановитих молодих дівчат обмежують в професіональному розвитку сім’я та оточення. Тому я намагаюсь мотивувати та підтримувати дівчат, що хочуть досягти в професії багато чого. Мені здається, що жіноче лідерство в юридичному бізнесі робить більш чесною конкуренцію, якісною послугу, прозорим ринок.

— Як Ви вважаєте, чи створені умови на юридичному ринку для розкриття потенціалу жінок у професії?

Повернемось до питання загальних соціальних рамок. У світі йде велика дискусія про так звані гендерні квоти: відсоток жінок, що повинен бути в парламенті, в державних органах. До цього відносяться напружено, але в цьому є сенс.

Якщо ми за спиною маємо століття нерівноправності, то зрівняти ситуацію можна в т.ч. встановив квоти. Але квоти можна встановити в регулюємому полі: в органах міського самоврядування, через законодавчу базу, в парламенті та т.п., але це неможливо зробити на вільному ринку. Адже основний двигун — це конкуренція. Якщо ми кажемо про глобальний ринок, то знаємо, що на ІРО успішно котируються акції компаній, де в управлінні знаходяться жінки. Не думаю, що це дань формальностям. Жінки більш ефективні, вони інакше приймають рішення, мають більш розвинений соціальний та емоціональний інтелект. І це дозволяє підвищити продуктивність, керованість процесами, досягти більш стабільних і при цьому менш ризикованих результатів.

Чи створені умови на ринку? Можу сказати, що, з одного боку, ринок достатньо ліберальний. І чоловіки домінують на ньому не тому, що вони кращі, а тому, що жінок стримують ті ж самі «скляні стелі». Тому треба казати не стільки про стимули всередині ринку, скільки про соціальні стимули для молодих юристок, щоб вони мали змогу ці «стелі» розбивати.

— Навколо жіночого лідерства досі існує багато суперечливих тверджень, частина із яких — застарілі стереотипи. Чи зустрічалися Ви в своїй професіональній діяльності із упередженим гендерним відношенням? Як це на Вас вплинуло?

Так, зустрічалась. Іноді я дуже дивуюся, спілкуючись із чоловіками з бізнесу. Вони начебто віддають належне моїм професіональним талантам, але розмірковують про абстрактних жінок, напевно, не думаючи в той момент, що я теж жінка. Вони кажуть, що жінки інакше створені. При цьому чоловіки відзначають, що жінки дуже гарні на других ролях, та наводять в якості приклада свої команди. Та коли я розповідаю про історію створення нерівності в правовому полі як передумови різниці в положенні зараз, вони дуже дивуються, адже про це мало хто знає та замислюється. Існує стереотип: жінка займає те місце в соціумі, яке вона займає, тому що вона інша фізиологічно та психологічно, тому її призначення — народжувати дітей, вести господарство, підтримувати коханого. Словом, обслуговувати інтереси чоловіка. Цей самий стереотип свідчить про те, що правова нерівність, яка існувала століттями, створила глибоку та міцну основу для «чоловічого» світу, який насправді зараз стрімко руйнується.

Я ніколи не відчувала дискримінацію щодо себе. У мене не було історій, завдяки яким я б могла приєднатися до руху Me Too. З точки зору конкуренції, сприйняття мене як експерта та професіонала, у мене завжди все було добре із самореалізацією.

Іноді я дивуюся, коли в дискусіях про гендерну рівність чоловіки висловлюють свої доволі сексистські думки (а їх навіть важко за це засуджувати, адже це соціальне кліше, із яким вони живуть усе своє життя), але відношусь до цього спокійно, тому що розумію, що причина — у незнанні, що їм це не болить, вони звикли до життя в такому режимі. Я їм пояснюю настільки, наскільки можу. І мені приємно, що для більшості це стає відкриттям. Та можливо, це змінить суб’єктивне відношення до молодих талановитих жінок, що працюють у їхніх командах.

— Чи можна зруйнувати ці стереотипи? Яка, на Ваш погляд, ціна лідерства для жінки в юридичній професії?

Звісно, зруйнувати стереотипи можливо. Але це не відбудеться само собою. Як звичайно відбуваються зміни? По-перше, потрібні кращі практики, історії успіху, які будуть важливі для молодих жінок, які тільки обирають для себе рольову модель. Мені здається, що історії жінок, які багато чого досягли в професії, суспільній діяльності, повинні надихати молодих колег. Мені щастило з жінками, які були такими рольовими моделями для мене. Я бачила, як їм спритно все вдається, і для мене це було великою підтримкою.

Казати про роль жінки в юридичній професії обов’язково потрібно, адже якщо б жінок в нашій професії було більше, ринок від цього став би тільки кращим. Обираючи адвоката, варто дивитися не на стать, а на історії, які є в його або її портфелі. А для цього ці історії треба створювати. Тому я за те, щоб успішні жінки підтримували молодих колег, за те, щоб дискутувати проблему нерівності, її причини та важливість залучення жінок до юридичного бізнесу. 

Безперечно, створення власних історій успіху — це велике навантаження. В нашому традиційному суспільстві ми шукаємо баланс між особистим та професійним, і я знаю багато успішних жінок, які вигоріли та навіть йшли в саббатікал, але повертались в професію з новими силами. Я нескінченно поважаю їх, поважаю їхні історії та готова максимально підтримувати кожну на такому шляху.

— Тетяно, якими життєвими цінностями Ви керуєтеся в професіональному житті? Що для Вас є цінним? Що категорично неприпустимо?

Для мене дуже важлива свобода. Це, в першу чергу, професійна свобода, свобода мислити та приймати рішення, виходячи з свого бачення, своїх пріоритетів. Важлива свобода обирати проекти та клієнтів, колег та команду. Не менш важлива для мене довіра. Я прагматик, тому оріентуюся на результат. Для мене та всієї нашої команди це важлива цінність.

Я творча людина, мене надихає все, що пов’язано із новими ідеями, нестандартним підходом. Я креативно підходжу до всього, чим займаюсь, а отже, не беруся за рутинні процеси, де одні стандартні та послідовні дії.

Я не приймаю залежність, для мене важливо дотримуватися власних цінностей та мати свободу обирати власний шлях.

Ви підтримуєте та надихаєте власним прикладом інших жінок. Порадьте, будь ласка, колегам-юристкам, як підвищити впевненість у собі та стати успішними в професії.

По-перше, раджу дати собі чесні відповіді на запитання: «Навіщо мені це? Якою я себе бачу через 10 років? Що в мені зміниться за цей час? Що я в собі збережу, а що втрачу? Що мені цікаво в тому, що я роблю?» Давши відповіді на ці запитання, можна спрогнозувати, що буде далі. Можна знайти свій внутрішній стержень, який допоможе витримати всі стресові та напружені ситуації. Коли вони будуть відбуватися, завжди варто в думках повертатись до того, навіщо все це, яка ваша справжня мотивація та інтерес.

Кожного ранку задавайте собі ці питання. Та якщо прийде час, коли інтерес до роботи почне зникати, та ніщо не зможе змінити ситуацію, тоді треба змінювати професію. Адже в той момент, коли почнуть гаснути очі, все втратить сенс. Можна зробити крок з цієї професії в іншу, і це зовсім не страшно. Юридична освіта дає певну універсальність та можливість бачити природу людини, суспільство, державу, знати, як все влаштовано та працює.

Я не вірю, що юрист може бути успішним, якщо він мріє все життя просидіти, умовно кажучи, за шафою та писати тільки аналітичні висновки. Не сперечаюся, це також важливо, але юрист повинен постійно бути в тонусі, долати стреси та витримувати навантаження. А свої навички відточувати в професійних випробуваннях і багато зусиль вкладати в створення соціальних зв’язків навколо себе.

В моєму розумінні успіх — це постійні стрибки через планку, відкриття нових людей, горизонтів, просторів. Залишатися в цій жорстокій, стресовій професії можна, тільки спираючись на внутрішній драйв, стержень. Якщо їх немає, треба шукати місця та способи, де брати енергію.

На власному прикладі скажу, що мені не вистачає лише одного юридичного бізнесу. Я реалізую свій потенціал у багатьох громадських проектах. Мене цікавить природа людини, тому з моїми друзями та колегами ми створюємо ряд інформаційних проектів, де обговорюємо та вивчаємо різноманітні громадські та антропологічні питання, явища. Все це вносить різноманітність у життя, дає змогу постійно розвиватися, дає відчуття свободи, самореалізації та сили розправити крила. Такий підхід я раджу всім жінкам в нашій професії.